Tehdään siitä viraali!

“Wubbaa Gagnam style!” –on lause, jonka jokainen radiota kuunteleva tai Internetiä käyttävä henkilö on varmasti kuullut. Korealainen artisti PSY julkaisi vuonna 2012 kappaleen, joka nousi sen hetken, ja jopa kaikkien aikojen katsotuimmaksi sekä suosituimmaksi esitykseksi videopalvelu Youtubessa. Tällä hetkellä videolla on yli 3 MILJARDIA katselukertaa, ja on vaikeaa löytää tahoa, joka ei olisi kuullut tai suoranaisesti ollut osallisena tämän globaalin ilmiön leviämisessä. Tällaista kulovalkean tavoin leviävää sisältöä kutsutaan viraaliksi.

Viraalimarkkinoinnilla tarkoitetaan puolestaan markkinointitoimenpiteitä, esimerkiksi tuotevideon julkaisua, jonka perimmäisenä tavoitteena on saada yrityksen viesti leviämään suunnitelmallisesti ihmiseltä toiselle. Tällaisen ”jakojen”, eli ihmisten osallistuttamisen kautta tapahtuvan eksponentaalisen kasvun suosio on ymmärrettävästi erittäin suuri, sillä onhan se kustannustehokasta, kun yrityksen mainos tai muu viesti leviää ilman sen kummallisempia kustannuksia.

Räjähdysmäinen näkyvyyden kasvu johtuu kuitenkin aina viestin (esim. videon) sisällöstä, kuten sen hauskuudesta tai samaistuttavuudesta. Ajatus on sinänsä erittäin hyvä, mutta käytännön tasolla oikotietä onneen ei kuitenkaan ole: viestistä ei tule aina viraalia vaikka kuinka suunnittelisi ja sitä tavoittelisi. Kaikki riippuu aina lopulta ihmisten vastaanotosta; ihmisten toimintaa ei vain voi ennustaa. Näin ollen liiallinen viraalisuuteen tähtääminen johtaa helposti siihen, että markkinoinnin projekti on kaikkea muuta kuin kustannustehokasta. Vaikka viraaliuden todennäköisyyteen voi vaikuttaa esimerkiksi pelillistämisen tai mielipidevaikuttajien avulla, yritysten kannattaa mielestämme keskittyä pikemminkin siihen kuuluisaan ”omaan tekemiseen”, tehdä paljon ja hyvää sisältöä, ja jos sisältö resonoi kohderyhmän kanssa, viraalius tulee itsestään.

Loppuun on kuitenkin hyvä mainita, että esimerkiksi kissavideoiden suosio tai lause ”Netflix and chill” -sanonta, eivät todellakaan ole syntyneet yritysten markkinointitoimintojen kautta, vaan siellä missä niille on muodostunut jokin syvempi sekä ihmisläheisempi tarkoitus: kuluttajien mielissä ja teoissa.

”Don’t try to manufacture coolness or try to be hip; consumers can see through that. Just be true to who you are, understand your DNA and make it relevant to people today.” –Lynn Power, ArnoldNYC